Diplomalijn SEA

Al jaren is er de strijd om wie het beste diploma kan aanbieden. Helaas is dit een onmogelijke taak gebleken en heeft ook de Nederlandse regering er geen oordeel over kunnen vellen. Er is geen erkend zwemdiploma of anders gezegd, er is geen zwemdiploma dat NIET erkend wordt. Zo heeft het NRZ / NPZ het zogenaamde Nationale zwemdiploma en het ENVOZ het zogenaamde internationaal erkende diploma. In de praktijk neem je wanneer dit gevraagd wordt voor een functie je zwemdiploma mee en zal je desgevraagd een zwemtest moeten afleggen.

Sports Education & Adventures heeft als voorgenomen doel niet alleen de zwemlessen naar een hoger niveau te brengen maar ook het plezier en het eindresultaat! Onderdeel daarvan is te kijken naar de inhoud van de bestaande zwemdiploma’s. Wat wordt er gevraagd, is het toereikend voor wat de kinderen straks te wachten staat en wat is de uiteindelijke verwachting van de klant, oftewel de ouders? Dit onder de loep nemende moesten we erkennen dat we in Nederland best goed op weg zijn maar het toch anders ingevuld kan worden. Omdat de weg voor ons al eens bewandeld is door onder andere de diplomalijn Superspetters van de KNRB en Easyswim, zijn we gaan kijken wat we daar nog missen. Zo zijn we tot het SEA zwem ABC gekomen.

Het C diploma van de SEA diplomalijn

Dit is stap 2 van het verbeteren van het niveau in Nederland. Al eerder hebben we de opleiding tot zwemonderwijzer onder de loep genomen en de nodige aanpassingen aangebracht. Hiermee hopen we de zwemlessen een bijzonder impuls te kunnen geven, leuk en uitdagend te maken en de ouders betrokken te krijgen in wat we doen en waarom we dat doen. Na de diplomalijn komt de volgende stap, het nieuwe afzwemmen!

Tijdens de opleiding voor zwemonderwijzers wordt veel tijd gestoken in het uitdagen en motiveren van kinderen. Daarbij hoort uiteraard het plezier en de arbeid. Ondanks dat kinderen allang voldoen aan vaardigheden worden ze geconfronteerd met dreigende zwemonderwijzers (vandaag gaan we kijken naar wie er mag afzwemmen), ouders die met goedbedoelde adviezen komen (en uitlatingen doen als… je weet dat je het kunt). Kinderen komen soms trillend en huilend aan om te gaan afzwemmen. We vragen ons af of dit het plezier is dat we voor ogen hebben. Een vaak terugkomende opmerking onder vakgenoten is dat dit het leven is, er meer examens gaan komen. Wij zijn van mening dat het niet onze expertise is kinderen hierop te voorbereiden maar dat het onze taak is de kinderen op een snelle en leuke manier zwemveilig te maken.

Zwemveilig. Wat is dat dan? Dat een kind, onder de druk van joelende ouders, een aantal banen kan zwemmen? Of willen we dat kinderen zich veilig in en om water kunnen begeven, ook in een onbewaakt ogenblik? Sports Education & Adventures heeft voor het laatste gekozen. Vandaar dat we binnenkort (startend in januari 2022) met het nieuwe afzwemmen gaan starten.

Aankomende december gaan de verschillende locaties van Zwemjufmirjam en Zwembad Waterwijs starten met het uitproberen van deze manier van werken! Binnenkort zullen we u hierover meer vertellen

Gepubliceerd door damianvanoortmerssen1970

Ik ben een vakgek op het gebied van zwemles. Bied graag de helpende hand aan klanten om samen tot iets moois te komen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: